TalentenKracht Utrecht ontwikkelt de Beagle Special Junior, een lespakket voor voorschoolse instellingen en de onderbouwklassen van het basisonderwijs. De Beagle Special Junior is gericht op kinderen van 3 tot 9 jaar en sluit aan bij de ontdekkingsreis van Darwin die de VPRO vanaf september opnieuw maakt. Speciaal voor deze doelgroep worden televisie-uitzendingen gemaakt die bij het Beagle Special Junior lespakket aansluiten. Het lespakket bestaat uit een handleiding met activiteiten en bijbehorende materialen en is in januari 2010 beschikbaar.

Helaas, het Beagle Special Junior-lespakket is niet meer te bestellen. De eerste 400 instellingen die zich hebben aangemeld, ontvangen het pakket gratis. Voor alle overige belangstellenden zal de handleiding te zijner tijd gratis te downloaden zijn via de website van TalentenKracht.


Hoe ziet het lespakket eruit?
De handleiding is bedoeld voor professionele begeleiders van jonge kinderen en biedt suggesties voor activiteiten die in de groep kunnen worden uitgevoerd. Onderwerpen van de activiteiten zijn het schip, planten, dieren, evolutie, navigatie, het weer, zon en schaduw, en schelpen. Het gaat om kleine groepsactiviteiten, waarin steeds een bepaalde vraag of probleemstelling aan de kinderen wordt voorgelegd. Centraal staat de bevrediging van de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen op een spannende en uitdagende manier. Naast de handleiding worden er materialen geleverd die bij de activiteiten kunnen worden gebruikt, waaronder een set met olifantenkiezen, een prentenboek, een weerstation, een zonnewijzer en zoekkaarten voor het determineren van schelpen.

Wat is er te zien op televisie?
Op verschillende momenten tijdens de reis van de Beagle vinden er gesprekken plaats met kinderen op het schip of op locaties waar de Beagle langs reist. Deze uitzendingen hebben als doel de nieuwsgierigheid van kinderen met betrekking tot de onderwerpen te prikkelen en bieden het startpunt voor de activiteiten in de klas. De opnames worden uitgezonden door Villa Achterwerk.

Wanneer kunt u beginnen?
De televisieopnames worden uitgezonden op acht achtereenvolgende zondagochtenden in de periode februari-april 2010. Vanaf dat moment kan er ook gestart worden met de activiteiten in de klas. De tijdsinvestering is flexibel. De handleiding biedt activiteiten voor ten minste acht dagdelen. U kunt er zelf voor kiezen om meer of minder suggesties uit de handleiding uit te voeren.

Wat kost het?
Het totale pakket van de Beagle Special Junior is gratis voor de eerste 400 instellingen die zich hebben aangemeld. De handleiding zal te zijner tijd ook voor alle overige belangstellenden gratis te downloaden zijn.