TalentenKracht Utrecht heeft de Beagle Special Junior ontwikkeld, een lespakket voor voorschoolse instellingen en de onderbouwklassen van het basisonderwijs. De Beagle Special Junior is gericht op kinderen van 3 tot 9 jaar en sluit aan bij de ontdekkingsreis 'In het kielzog van Darwin' die de VPRO in samenwerking met Canvas en Teleac vanaf september 2009 uitzendt (lees meer of bekijk de Beagle-website). Het lespakket bestaat uit een handleiding met activiteiten en bijbehorende materialen voor de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf en de basisschool.

Het totale lespakket is verzonden aan 400 scholen en instellingen die zich hebben opgegeven; andere scholen kunnen op deze pagina de handleiding, werkbladen en videoclips bekijken. Het materiaal is niet meer via TalentenKracht verkrijgbaar maar is (met uitzondering van de olifantenkiezen) veelal zelf aan te schaffen of te maken.

 


Hoe ziet het lespakket eruit?
De handleiding is bedoeld voor professionele begeleiders van jonge kinderen en biedt suggesties voor activiteiten die in de groep kunnen worden uitgevoerd. Onderwerpen van de activiteiten zijn het schip, planten, dieren, evolutie, navigatie, het weer, zon en schaduw, en schelpen. Het gaat om kleine groepsactiviteiten, waarin steeds een bepaalde vraag of probleemstelling aan de kinderen wordt voorgelegd. Centraal staat de bevrediging van de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen op een spannende en uitdagende manier. Naast de handleiding worden er materialen geleverd die bij de activiteiten kunnen worden gebruikt, waaronder een set met olifantenkiezen, een prentenboek, een weerstation, een zonnewijzer en zoekkaarten voor het determineren van schelpen.
Bekijk de inhoudsopgave van het activiteitenboek.

Ondersteunend beeldmateriaal
Rechts op deze pagina vindt u de videoclips waarnaar wordt verwezen in het Activiteitenboek. Deze vindt u deels ook onder 'Video' op deze website; ze zijn alle gemaakt door het Utrechtse onderzoeksteam van TalentenKracht. De videoclips van de oudere kinderen vindt u alleen op deze pagina. Ze worden te zijner tijd verwijderd.
De drie clips op de Beagle zijn gemaakt voordat de Beagle aan de echte grote reis begon, tussen Delfzijl en Oostende (België). Twee van de kinderen die aan het onderzoek van de Utrechtse groep van TalentenKracht meewerken, én hun ouders, mochten op dat tochtje meevaren: Cato met haar vader en Jaap met zijn moeder. Rover en Pelle zijn de kinderen van medewerkers aan het Beagle-project. Els Feijs en
Willem Uittenbogaard waren te gast namens de TalentenKracht-onderzoekers die de Beagle Special Junior ontwikkelden.

Villa Beagle ondersteunt Beagle Junior
Om ook voor kinderen de Beagle-reis in beeld te brengen, produceert de VPRO de achtdelige serie Villa Beagle. De uitzendingen zijn vanaf zondag 21 februari om tien voor tien te zien in Villa Achterwerk op de zondagmorgen. Het lespakket Beagle Special Junior wordt ondersteund door de televisie-uitzendingen van Villa Achterwerk. De televisie-uitzendingen zijn interessant voor kinderen tot 12 jaar.
Op verschillende momenten tijdens de reis van de Beagle vinden er gesprekken plaats met kinderen op het schip of op locaties waar de Beagle langs reist. Deze uitzendingen hebben als doel de nieuwsgierigheid van kinderen met betrekking tot de onderwerpen te prikkelen en bieden het startpunt voor de activiteiten in de klas. De opnames worden uitgezonden door Villa Achterwerk en ondersteund door de website Villa Beagle.

Wanneer kunt u beginnen met Beagle Special Junior?
De televisieopnames worden uitgezonden op acht achtereenvolgende zondagochtenden in de periode 21 februari-april 2010. Vanaf dat moment kan er ook gestart worden met de activiteiten in de klas. De tijdsinvestering is flexibel. De handleiding biedt activiteiten voor ten minste acht dagdelen. U kunt er zelf voor kiezen om meer of minder suggesties uit de handleiding uit te voeren.